Respec op de lek, Zaterdag 9 juli 2016

Een terugblik van de wedstrijd “Respec op de Lek”
Zaterdag 9 juli 2016. Het belooft een mooie roeidag te worden, klein zonnetje en 23 graden.
Een kort autoritje leidde ons naar De Helling in Culemborg. Het is bijna een thuiswedstrijd. De Leitsagher lag snel in het water. Voorzien van startnummer 20 werden we met een sleepje naar de overzijde in de haven gebracht om daar onze voorbereidingen te treffen voor de roeiwedstrijd. De eerste race van 11,5 km startte om 11.00 uur, de tweede van 4 km om 14.00 uur.

27620775864_9943257723_o

Tijd voor een kop koffie was er bijna niet, we moesten ons snel klaarmaken voor de wedstrijd. Dankzij een intensieve speurtocht van Carla werd Rob bereid gevonden ons door de wedstrijd te sturen. Dat bleek een goede vondst. Rob kent de Lek op zijn duimpje en wist ons razend strak langs de kribben te sturen. Een veelvuldige waarschuwing aan stuurboordzijde dat we een steen zouden kunnen raken was dan ook op zijn plaats. Meer sloepen wilden dit plekje bezetten dus soms was er wat geharrewar met de andere sloepen die ons in de riemen zaten. Rob wist ons er goed doorheen te loodsen.

090716.1

We bereikten het keerpunt bij de veerpont van Beusichem en na het passeren van twee enorme vrachtschepen gingen we op koers naar de andere oever. Veel geschreeuw want de Azorean High miste de boei en moest weer terug om alsnog de boei te ronden. Een straffe tegenwind speelde ons parten maar we lieten ons niet kennen, we buffelden door. Trekken aan die riemen! En o wee wie niet recht genoeg de riemen in het water staken… die kreeg een vriendelijk doch dringend verzoek hierop te letten. Dat we stroming mee hadden was uiteraard een prettige bijkomstigheid. De strijd ging verder, we wilden nog een sloep inhalen. We persten er alles uit en zo kwamen we over de finish.

De eerste race zat er op zodat we even konden bijkomen. Drinken en een lekkere lunch die ons aangeboden werd door de organisatie. Prima geregeld en een fijne sfeer! Rond de klok van 14.00 uur zaten we weer in de sloep voor de tweede race, een sprintje trekken over een afstand van 4 kilometer. Met Kate als nieuw bemanningslid, ook gecharterd door Carla, startten weer twee aan twee en op het fluitsignaal spurten we weg. We gingen goed en zonder veel hinder keerden we de boei voor de terugtocht. Met lange halen en blik op oneindig koersten we voor de 2e keer naar de finish. En toen was daar het welverdiende koude biertje. Moe maar voldoen togen we naar het terras van De Helling. Met bier en kersen (is dat wel een goede combi in je maag?) konden we daar uitblazen. We kregen een kilo kersen tegen inlevering van het startnummer. Waar krijg je dat nou nog? Ook toen konden enkele leden zich niet weerhouden van een wedstrijdje “wie kan het verste kersen spugen”. Wie de winnaar is geworden, houden we nog even geheim….

We hebben genoten van de goede sfeer, uit volle borst meegezongen met een heuse live-zanger met een volwaardig Nederlands repertoire. En zo werd het nog gezelliger!

Als afsluiting van dit feestelijk gebeuren wil ik jullie de uitslag zeker niet onthouden. We zijn op plaats 15 geëindigd in de 12 km Respec op de Lek race!
(De kleine lettertjes: 4 km race plaats 20, echte roeitijd 25:04)

Désirée Verhagen

Klik hier voor de foto’s