2de  “Slaag op de Moojer Maos”, Maastricht zaterdag 29 juni 2019

Zaterdag 29 juni 2019, Maastricht

Oef, wat was het heet. Wat hebben we ons best gedaan. En wat was het weekeinde een groot succes.

In navolging van onze succesvolle deelname aan de races in Londen en Venetië hebben we als vereniging besloten om dit jaar 2 races uit te kiezen voor een meerdaagse activiteit., namelijk Maastricht en Gent. Voor de meeste leden zijn dit nieuwe ervaringen en het is altijd goed voor de teamgeest.

Lange tijd is er gediscussieerd of de race in Maastricht wel doorgang zou vinden vanwege de extreem hoge temperaturen die verwacht werden, 35 0C. Het organiserend comité in Maastricht had besloten de race in te korten tot 11 Km. Achteraf bezien een uitstekende maatregel. Het was zwaar, maar te doen.

Op vrijdag was de Leitsagher getakeld en op de trailer gezet en zaterdagmorgen vroeg hebben Steef en Carla koers gezet naar Maastricht. Hier id boot weer in het water gelaten om vervolgens naar de overkant van de Maas gesleept te worden. Het is niet ver maar elke inspanning in die hitte kost heel veel energie en die wilde we sparen voor de race.

De Leitsagher wordt in Maastricht te water gelaten en daarna naar de overkant gesleept.
en daarna naar de overkant gesleept.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Omdat we eigenlijk twee bemanningsleden te kort kwamen hadden we Herman bereid gevonden te sturen. Bij de aanvang van de race hebben we hem nog wel de commando’s moeten leren, maar het moet gezegd worden Herman bleek een snelle leerling te zijn.

Vol overgave werd er op de Maas geroeid.

Dus was er een roeier (m/v) te weinig. Dat maakt de prestatie in wezen nog indrukwekkender. Elf roeiers i.p.v. 12 en dan toch nog enthousiast roeien; bravo. Tijdens de race hebben we alles gegeven wat we in ons hadden. Veel gedronken en met regelmaat verkoeling met Maaswater. Soms dreigden enkelen oververhit te raken en dan deden ze het wat rustiger aan. De schrijver dezes heeft ook geen 110% gegeven maar slechts 90%. “safety first”. Natuurlijk wilden we winnen maar er zijn belangrijker zaken.

 

 De Leitsagher onder de  Romeinse St. Servaasbrug.

De organisatie had een parkoers uitgezet waarbij we met de boort al wevend door de poorten van de Romeinse St. Servaasbrug moeste omkeren. Onze noviet stuurman Herman deed het voortreffelijk. Geen schade aan de riemen en boot. Strak langs de poorten. Herman is als stuurman meer dan geslaagd. Hij heeft de positie verworven als eerste reserve.

 

 Met de benen in de Maas.

Na afloop van de race zochten we verkoeling in de Maas. Onvoorstelbaar heerlijk was de duik in het koele water en het uitrusten op het vlonder met de benen in het water.

 

 

 

Na de verkoeling werd de Leitsagher weer op de trailer gezet, hetgeen helaas in die hitte wel lang duurde. Daarna naar het hotel, douchen en droge kleren aan. Voor de avond hadden we een terras dicht bij de Maas gereserveerd. Er werd gekletst, gelachen en gedronken. De maaltijd liet wat op zicht wachten maar het smaakte voortreffelijk.

’s Avonds een heerlijk terras aan de Maas. Gezellig. Een succesvolle teambuilding.
Fare-well ontbijt op het OLV plein

Het bleef nog lang onrustig in de Bourgondische Maasstad. De volgende ochtend werd de Maastricht experience afgesloten met een ontbijt op het Onze Lieve Vrouwe Plein.

Ondanks de ontberingen van de extreem hoge temperaturen is de Maastrichtse ervaring een groot succes geweest en zeker voor herhaling vatbaar.

Theo Ockhuizen