Roeirace Grou, 28 april 2018

Zware race voor de Leitsagher uit Rumpt

Het team van de Sloeproeivereniging “RechtAchteruit” uit Rumpt heeft op zaterdag 28 april 2018 deelgenomen aan de 20ste Roeisloepenrace in Grou. Het parcours van 20,75 Km gaat over het Pikmeer en de kanalen van Friesland. Door de harde wind bleek het een zware tocht te zijn. De “Leitsagher” bleek 2 uur en 37 minuten nodig te hebben om de race te voltooien.

Het was de eerste race voor dit jaar. De Grouster race geldt als een goede voorbereiding voor de waddenrace Harlingen-Terschelling race van 33 Km over 14 dagen. De roeiteam bestond uit roeiers die ook aan de HT race gaan deelnemen. In de voorafgaande weken was al intensief op de Linge getraind. Goed voorbereid en in de nieuwe sponsorkleding van It Lynx verscheen het team aan de start.

De spanning voor de start was bij deze eerste race dan ook goed te merken. Sommigen gingen vlak voor de race nog even naar het toilet en kwamen vervolgens terug met de opmerking dat het vooral de spanning was. Anderen zaten een beetje stil voor zich uit te staren. Weer andere teamleden gingen juist meer praten. Kortom een gezonde spanning om een goede prestatie neer te zetten.
Voor de race is het een drukte van jewelste op het water met veel sloepen die kriskras door elkaar varen. Nog voor de Leitsagher van start was gegaan hadden we al twee kusjes aan collega sloepen uitgedeeld, maar dat hoort er nu eenmaal bij. De terugweg was volop tegen de wind in en dus zwaar. De gevaren tijd is vergelijkbaar met de tijd in 2017, alleen door de zware wind was de prestatie groter.